AMA – Allmän material- och arbetsbeskrivning
AMA – AF, – Anläggning, – Hus & MER är kopplingar och samband mellan olika handlingar och standardavtal, förfrågningsunderlag. AMA (Allmän Material- och Arbetsbeskrivniing) inklusive det inbyggda systemet för mätregler, MER, är mycket komplext. Vi på LUCO Akademi vill hjälpa dig att tänka rätt från grunden, oavsett om du skapar handlingar eller du ska tolka och följa dem.
AMA och MER
AMA och MER är viktiga systemdelar inom entreprenadsektorn i Sverige. Dessa används för att strukturera och specificera arbetsinnehåll, prissättning och redovisning inom anläggningsprojekt. De har samband med olika handlingar och standardavtal och spelar en central roll för att säkerställa tydlighet, transparens och korrekthet i entreprenadkontrakt. Dessutom finns kopplingar till lagar, föreskrifter, standarder och standardavtalen AB 04 och ABT 06 m.fl. regelverk. Begreppet referensverk gås igenom grundligt och hur man där kopplar rambeskrivningar, tekniska beskrivningar, mängförteckningar med eller utan beskrivande text m.fl. till AMA-systemet. Det finns olika typer av publikationer: referensverk, råd och anvisningar, MER, AMA-nytt och MOTIV. Här får du som går på utbildningen fördjupa dig hur man använder dessa.
AMA-systemet används lite olika i total- respektive utförandeentreprenader vilket vi belyser i utbildningen. De fackområdesvisa AMA-verken bygger på ett system som heter BSAB (Byggandets Samordning AB). Här finns koder och rubriker som på olika sätt beskriver bygg-, anläggnings- och installationsarbeten: byggnadsverk t.ex. en bro, byggdelar t.ex. ett måleriarbete och produktionsresultat t.ex. byggnation av en kallmur av stenblock. I AMA-systemet, som använder BSAB, finns det material- och utförandekrav som beskrivaren kan välja att använda och kan även komplettera med andra krav, unika för projektet. Koder och rubriker används i administrativa föreskrifter, mängdförteckningar, tekniska beskrivningar och i rambeskrivningar, om totalentreprenader avses.
Det är inte alltid uppenbart vilken kod som ska användas bara genom att läsa dess namn. Utbildarens erfarenhet efter att ha granskat åtskilliga handlingar, som har anslutits till AMA, är att beskrivarna har problem med att välja rätt koder utefter det arbete man önskar få utfört.
OMER
Vi går även igenom användning av egna mätregler, så kallade objektsspecifika mätregler förkortade OMER. Att reglera efter verkliga mängder är ofta fel sätt enligt MER. Det finns tillägg och kompletteringar till mätregler; något som man bör lära sig. Kompletthetskravet är en mycket viktig AMA-regel som tas upp grundligt liksom ”tre- och fyrstreckare”.
Sammanfattningsvis spelar AMA Anläggning och MER en central roll inom entreprenadsektorn genom att erbjuda en standardiserad struktur för arbetsinnehåll, prissättning och redovisning. Dessa dokument underlättar kommunikationen, minimerar missförstånd och främjar en tydlig och korrekt hantering av entreprenadprojekt. De är kopplade till olika regler, handlingar och standardavtal, inklusive AB 04, och ABT 06. Som sagt är systemet komplext något vi ska hjälpa er med att ”bryta ner”.